El videobloc, un diari audiovisual online


Una de les formes de transmetre continguts online més interessants dels últims temps és el bloc. El bloc escrit consisteix en un diari d’articles, tant professionals com personals, organitzats per data i, en molts casos, també per categories. Aquests diaris es van actualitant periódicament, i tant poden formar part d’una pàgina web com publicar-se de manera autònoma. Els orígens dels blocs els trobem tant a la literatura com en els diaris personals. Grans llibres són en el fons obres en forma de diari, com el Livro do desassosego (Fernando Pessoa, 1982, textos de 1913 a 1935) o els Apunts del subsòl (Fiòdor Dostoievski, 1864), per posar un parell d’exemples.

El videobloc és, com el seu nom indica, un bloc audiovisual, un diari on una persona explica, mirant a càmera, allò que vulgui. Com els blocs escrits poden formar part d’una pàgina web o publicar-se de manera autònoma; per exemple, en un canal de Youtube. Al tractar-se d’un format limitat els tipus de bloc es divideixen en dues categories sobretot pel seu contingut i objectius: videobloc personal i videobloc professional.

El videobloc personal és un diari audiovisual on la gent parla de gustos, interessos o aficions sense cap altra pretensió que comunicar-se. Serveix tant per a fer amics que comparteixin aquests gustos com simplement com a forma d’expressió. En els videoblocs personals hom pot també mostrar les habilitats que té en activitats artístiques o creatives: tocar un instrument, fer un truc de màgia, explicar acudits o ballar. I el tò del videobloc pot ser humorístic, d’estil stand-up comedy, tan sols informatiu o, en alguns casos, trist o dramàtic. Per a fer-se un videobloc personal n’hi ha prou amb una càmera senzilla o, encara millor, una web cam. Gravar-se amb una web cam ens estalvia haver de volcar imatges a l’ordinador i, tot i que les web cams no solen gravar amb gaire qualitat, els vídeos tenen un aire de familiaritat que afavoreix l’estil personal.

El videobloc professional, a diferència del personal, serveix per a explicar una empresa o producte, o posicionar un professional o empresa com a experts en la seva matèria a Internet. Els continguts d’un videobloc professional estan relacionats amb les àrees de treball dels videobloguers, i són blocs que solen tenir més qualitat d’imatge i so que els personals. La millor opció per a fer un bloc professional és contractar una empresa experta en fer vídeos per a Internet i integrar-lo en la campanya de màrqueting 2.0 de l’empresa o professional que el faci, doncs aquest bloc interessa que arribi a molta gent. Un vídeo mal fet pot resultar contraproduent per a la imatge que es dóna, i aconseguir l’efecte contrari a l’objectiu de comunicació.

A continuació veurem diferents exemples de videoblocs.

PERSONALS

Per començar analitzarem el cas de’n Dax Flame. Es tracta d’un nen americà que el 6 de desembre de 2006 va decidir iniciar un videobloc, i el 2 de gener de 2007 va pujar a Internet un vídeo on, gravant-se ell mateix amb una web-cam, interpretava un personatge, un noi tímid, un alter-ego d’ell mateix. Dax Flame és un personatge que ell, Madison Patrello, s’inventa a Youtube. El canal de youtube de’n Dax Flame té a dia d’avui 128,441 subscriptors, 41,500,729 visionats dels 153 vídeos penjats i, a més, en Dax Flame a passat de Youtube a Hollywood, convertint-se en un dels protagonistes de la pel·lícula Project X.

Aquí posem un parell de vídeos de’n Dax Flame, tot i que recomanem consultar el seu canal de Youtube.


YouTube

La primera entrada del videobloc de’n Dax Flame.


YouTube

I la darrera, un seguit d’improvitzacions.

PROFESSIONALS

Descriurem aquí com a exemple a seguir el cas de l’economista i professor  d’ESADE Carles Torrecilla a la web lidera.tv. La web pertany a la Fundació Banesto, i allà el senyor Torrecilla parla sobre conceptes d’economia que afecten a empresaris, tant d’empreses grosses com de PIMES: la relació amb la mútua, com renegociar el lloguer d’un espai, les convencions de treballadors, com preparar l’assistència a fires i congressos,… En un seguit de vídeos d’acabat professional el professor orienta els espectadors interessats en la matèria, posicionant-se com a expert. El Banesto, alhora, es beneficia com a empresa de la imatge, l’experiència i la capacitat de comunicació de’n Carles Torrecilla, en un cas on tothom hi surt guanyant.

LINK: LIDERA TV

Cal comentar també que a lidera tv el videobloc professional de’n Carles Torrecilla s’acompanya d’una sèrie de ficció que il·lustra cada aspecte tractat en el videobloc amb un tò humorístic, Material Obsoleto. Dels vídeos de ficció com a eina de comunicació en parlarem en futurs posts. Quatre capítols de Material Obsoleto els va realitzar en Xesc Cabot, realitzador d’INTVídeo, tot sigui dit.

Share

3 Trackbacks/Pingbacks

Leave a Comment