Elements que composen un vídeo corporatiu (3)


RODATGE

Els elements bàsics que influeixen en el cost d’un vídeo a nivell de rodatge són:

Format de gravació

La càmera i el format amb el que es grava el vídeo són decisius en el seu preu. Siu es grava en HD a qualitat màxima es necessitarà més espai de disc dur, tarjetes,.., i això encareix. Si es vol més qualitat que les càmares amb les que compta la productora amb la que es treballi, o bé una càmera molt específica, s’ha de llogar, repercutint directament al cost. A INT Vídeo treballem amb una P2 de Panasonic que pot gravar fins a 1080 25p (HD, compressió DVCPRO), però solem gravar a 720PN, un format HD intermig que produeix arxius no gaire grossos i permet la gravació a velocitat variable (càmera ràpida o càmera lenta). Per a Internet la qualitat final és més que suficient.

Dies de rodatge

Normalment es comptabilitzen les jornades per dies de rodatge, tot i que en vídeos molt econòmics es pot insistir en posar un màxim de mitja jornada de rodatge. Òbviament cada jornada de rodatge incrementa el cost de cada element de la producció.

 

Localització / Localitzacions

És l’espai on es durà a terme la gravació. Quant menys localitzacions i més controlables siguin més senzill serà el procés de rodatge. Quant més a prop estiguin de la base de la productora més econòmica serà la gravació (i més amb el cost del combustible…).

Il·luminació / Direcció de fotografia

Depenent del projecte es pot necessitar il·luminació en interiors sobretot, per a crear un ambient mínimament interessant o simplement per a reforça la llum dels rostres. Un equip bàsic sempre porta algun focus mínim, però si es vol il·luminar més i millor s’ha de contractar direcció de fotografia i elèctrics per a moure les llums, banderes, reflectors,… És obvi que s’encareix el producte, però un director de fotografia pot fer millorar significativament la qualitat d’imatge del vídeo, deixant al realitzador més llibertat per a planificar millor tot el que s’ha de rodar. Per poc que es pugui és molt recomanable.

So

Quan parlem de vídeo parlem d’audiovisual; el so és essencial per a que el resultat de la gravació sigui l’esperat. Hi ha dues fases en el so; la gravació de so directe i la postproducció de so. Per a que la primera fase funcioni bé l’ideal és ridar amb un sonidista (amb o sense ajudant, depenent del pressupost), que ens asseguri la correcta captació de veus i ambients del vídeo.

Art

El Director d’art s’ocupa dels decorats, dels espais on es roda. Seria important en el cas que en el nostre vídeo hi hagi ficció, o algun espai a construir.

Maquillatge i perruqueria

El maquillatge enfocat a l’audiovisual serveix, en un nivell molt bàsic, per adaptar la pell a la càmera segons la llum que hi hagi, homogeneïtzar, tapar reflexes (de la llum) i cobrir imperfeccions. Està clar que té usos molt més interessants, però en un vídeo bàsic és convenient tenir un mínim de maquillatge, sobretot si hi ha entrevistes. Millor no venir maquillats de casa, sobretot les noies, i sobretot no maquillades en excés, perquè el resultat pot ser contraproduent (es pot veure massa el maquillatge i donar una imatge artifical, per exemple).

 

Vestuari

Un bon estilisme pot ajudar a conseguir donar la imatge que desitgem. El més important és fixar-lo prèviament i ser fidels a allò que es decideixi. Se sol prescindir de la direcció de vestuari (figurinista) en vídeos petits.

Costos de producció

Són els costos generals del rodatge, incloent costos d’infraestructura, logística,… No entrarem més en aquest punt, perquè són costos bastant evidents, compartits per l’audiovisual amb altres indústries.

Respecte al que ens costa gravar un vídeo simplement s’ha d’afegir que cada projecte és únic i que, tot i que es treballi amb pressupostos estàndard, sempre hi pot haver peculiaritats que encareixin o abaratin el cost de cada vídeo i, en segons quins casos, val la pena pagar una mica més per tal d’obtenir un resultat molt millor.

Seguirem properament amb el muntatge.

 


YouTube

Videoclip del grup d’indiepop català Fred i Son. Exemple de múltiples
localitzacions, amb elements de valor de producció afegit al rodatge: grua
de 8 metres, càmera HDCAM, vestuari, maquillatge, moltes localitzacions de
difícil accés i allunyades.

Share

Leave a Comment