Elements que composen un vídeo corporatiu (4)


MUNTATGE

El muntatge o edició és el procés en el que s’uneixen els plans que s’han gravat, donant lloc a la pel·lícula final, al vídeo acabat i llest per a penjar-lo a Internet, gravar-lo en un DVD,… Aquesta és una descripció simple del muntatge, però en ell hi intervenen molts més elements del que pot semblar en un principi, fins i tot en el projecte més simple. Aquests elements, ja siguin recursos, tècniques o processos, tant d’imatge com de so, s’han de definir abans de començar a rodar el vídeo, en la fase inicial d’idea, preparació i guió, perquè de no fer-ho així es pot acabar reben un vídeo que no sigui allò que esperem. Alguns dels recursos poden encarir el projecte, ja sigui per les jornades de treball del muntador com per la necessitat de subcontractar.

Començarem amb els recursos d’imatge.

Edició bàsica

L’edició bàsica d’un vídeo consisteix en unir tots els plans que es vulgui, per tall o mitjançant transicions bàsiques, però sense més. Tot i que normalment en l’edició essencial s’inclou alguna cosa de sobreimpressió solen ser sobreimpressions bàsiques: rètols amb noms i càrrecs d’entrevistats, una petita animació de logo per a l’inici del vídeo o una “mosca”, el logotip de l’empresa o associació incrustat en la part superior de la imatge. Tot i així, quan es parla d’edició es parla de seleccionar les preses que més ens interessen i unir-les en allò que serà la base del vídeo.

Postproducció de color

La postproducció o retoc de color essencial consisteix en equil·librar tots els plans del vídeo per a que no hi hagi salts: llum, color, brillantor, contrast,… En vídeos elaborats es treballa amb filtres especials per a donar a la imatge acabats específics, però aquest és un treball especialitzat que pot portar dies, fins i tot per a vídeos curts.

Animacions

Ens referim aquí a gràfics i petites animacions de textos, vinyetes i vídeos (amb sobreimpressions, per exemple) que poden complementar la informació que transmet la veu en off, entrevista o les imatges. Si són molt complexes poden ser cares, doncs s’ha de subcontractar, i es recomana utilitzar-les només en casos molt concrets, doncs solen donar al vídeo una certa imatge artificiosa.

Passem ara a descriure els elements que composen l’edició del so.

Música original / “de llibrería”

Per a un bon vídeo sempre és millor utilitzar música original, treballar amb un compositor que ens faci una o varies músiques que acompanyin les imatges com vulguem. Es poden donar músiques de referència i demanar que se’ls assemblin, però sense haver de preocupar-nos pels drets d’autor. Aquesta és la millor opció, però no la més econòmica.

També hi ha l’opció de treballar amb músiques de llibreries lliures de drets d’autor, però en aquest cas un s’ha d’adaptar a allò que troba, perdent capacitat de creació.

Veu en off / entrevistes

Un dels elements bàsics de so de qualsevol projecte audiovisual corporatiu és la decisió de si utilitzar o no veu en off. Hi ha dos tipus de veu en off:

Externa à Un locutor informa a l‘espectador parlant sobre les imatges.

Interna à S’aprofita la veu d’un entrevistat per a editar recursos d’imatge a sobre; la veu d’una persona que també estem veient es converteix en veu en off.

El treball amb locutors, com tot, té els seus pros i els seus contres. Per una part confereix professionalitat i serietat al vídeo, però per altra banda resta naturalitat i espontaneïtat. Si la gent de l’empresa, “de casa”, és la que explica què es fa el vídeo quedarà més sincer i natural. Això sí, s’ha de preparar bé, si no pot quedar forçat i poc creïble. El treball amb locutors, a més, encareix el producte.

Postproducció de so

La postproducció de so és el treball que es fa amb el so, un cop acabat el muntatge d’imatge, per a netejar-lo, equil·librar-ho tot de nivells i ajustar músiques amb veus i sons ambient. És important tenir en compte que cada cop que demanem canvis en el vídeo s’ha de repetir gran part de la postproducció de so, i molts cops també la d’imatge, i per tant és millor pensar-s’ho tot bé i demanar els canvis un sol cop.

Efectes i acabats

En el muntatge es poden fer moltes altres coses, des d’efectes especials fins a arreglar problemes de gravació que semblaven insalvables. Però no entrarem en això, perquè estem parlant sempre d’un vídeo econòmic, tot i que està bé saber-ho. Potser algun dia dediquem un post a tractar efectes i tècniques diverses d’edició: time lapse (pas de temps), jump cuts (talls a salts),…

A nivell d’acabats simplement comentarem que un vídeo no està acabat fins que no compleix la seva funció principal: arribar als espectadors o, en aquest cas als clients potencials. Per això el penjarem a Youtube o Vimeo amb la mateixa qualitat amb la que estigui gravat (HD, 1280 X 720 píxels H264 limitat a 15000 kbits/segon, per exemple), li posarem títol i l’etiquetarem bé, seguint els consells de l’empresa que ens porti el manteniment de la web, SEO,…

En el proper post posarem exemples de vídeos i els comentarem.


(muntatge).


YouTube

Videoclip del grup Idiot Glee (Don’t go out tonight, 2011). El vídeo està

rodat i editat per a que sembli fet als 80, tot i que és del 2011.

Destaquen les feines d’il·luminació (rodatge) i post-producció d’imatge

Share

Leave a Comment